Vsezadom.si

Brezplačna pomoč in svetovanje
info@vsezadom.si
Vsak delavnik od 9.00 do 15.00

Kupiti sušilni stroj? DA ali NE ...

Marsikdo, ki nima stiske s prostorom se verjetno vpraša, zakaj sploh kupiti sušilni stroj, če pa lahko perilo sušimo zunaj na zraku zastonj ali pozimi v notranjih ogravanih prostorih. Odgovor bo menda prepričal tudi tiste najbolj nejeverne, saj je razlogov za nakup sušilnega stroja kar precej.
Z uporabo sušilnega stroja prihranimo čas, v njem sušimo ne glede na vreme.
Če je stroj primerne kakovosti in ga pravilno uporabljamo, je tudi pozneje s perilom manj dela kot če bi ga sušili na zraku. Oblačil iz viskoze, bombaža z dodanim elastanom, pletenine in frotir, po sušenju v stroju ni treba likati, le zložimo jih in položimo v omaro.
Z izbiro pravih programov lahko iz stroja vzamemo perilo, ki je ravno prav vlažno, zato je likanje hitrejše, lepše in lažje tudi brez parnega likalnika.
V stroju lahko perilo po potrebi le prezračimo in tako brez pranja odstranimo neprijetne vonjave (po hrani, tobaku...).
Programi sušilnega stroja nam omogočajo sušenje praktično vseh materialov in ne zgolj le bombažnega tekstila, ampak tudi izdelke iz mešanic in zahtevnejših vlaken, celo volnena oblačila in svilo.
Prednost uporabe sušilnega stroja je tudi v tem, da lahko perilo peremo v pralnem stroju, ne da bi dodali mehčalec, torej brez uporabe kemije.

Zaradi gibanja med sušenjem v sušilnem stroju je oprano perilo mehko in polno na otip.

Primerjava klasičnega sistema in toplotne črpalke
Klasični kondenzacijski sušilni stroj deluje na principu dveh krožnih poti zraka: pri procesu sušenja perila in pri procesu hlajenja vročega vlažnega zraka. Zrak, ki prihaja iz prostora, se ob grelcih na zadnjem delu stroja segreje in vroč vpihuje na perilo v bobnu, kjer se navzame vlage. V kondenzatorju se nato sreča s hladnim zrakom, ki ga stroj zajema iz prostora, zato se ohladi in utekočini. Črpalka prečrpa vodo v posodo za zbiranje kondenza, ohlajeni zrak pa se vrača v proces, se ponovno segreva in vpihuje na perilo. Zrak, ki sodeluje pri hlajenju, se segret vrača v prostor in predstavlja neposredno izgubo energije.

Stroj s toplotno črpalko deluje na podoben način, le da gre pri tem za en sam, zaprt sistem kroženja zraka. Stroji so opremljeni s toplotno črpalko s hladilno tekočino, podobno kot hladilniki. Toplotna črpalka s pomočjo hladilne tekočine ohlaja vroč vlažen zrak in ga spet segreje. Utekočinjena vlaga se prav tako zbira v kondenzacijski posodi, zato s prostim očesom med strojema ne bomo opazili razlike. Ti stroji za delo porabijo precej manj energije (prihranek okoli 40 %), ker uporabljajo zaprt sistem.

Nasvet
Ko se odločate za nakup sušilnega stroja, morate upoštevati, da so tovrstni stroji tehnično zahtevni izdelki, zato pomeni izbira kakovostnega sušilnega stroja najverjetneje tudi daljšo življensko dobo in manj popravil. Seveda ob predpostavki, da boste stroj redno vzdrževali (pri kondenzacijskih strojih je treba po vsakem sušenju očistiti filtre v vratih, enkrat mesečno tudi kondenzator, ter redno prazniti posodo s kondenzatom). Slaba kakovost stroja kmalu pusti sledi tudi na perilu, ki izgublja estetske in uporabne lastnosti.
Nakup odzračevalnega modela je cenovno najugodnejši, vendar odvodne cevi skozi katero se odvaja vlažen zrak, ni mogoče namestiti povsod. Zrak je potrebno speljati na prosto skozi okno ali neposredno skozi zid. Odzračevalni modeli v zimskem času povzročajo tudi precejšnje toplotne izgube in s tem večje stroške za ogrevanje. Kondenzacijski stroji so nekoliko dražji, a ne več toliko kot včasih. Namestitev je enostavna, saj za priključek potrebujejo le električno vtičnico. Med delovanjem oddajajjo v prostor toploto, kar je za hladni del leta ugodno, poleti pa je ta lastnost lahko moteča.

Priporočila
- boben vedno napolnite toliko, kot priporoča proizvajalec. če je prepoln, bo na perilu več zmečkanin.
- izberite ustrezen program glede na sestavo oblačil v izogib krčenju.
- v sušilni stroj ne sodijo oblačila, ki imajo polnilo iz pene, perja ali puha. V stroju tudi ne sušite gumiranih tekstilnih izdelkov ter krp, ki vsebujejo ostanke olja in topil (lak za lase, odstranjevalec laka, bencin).
- vodo iz sušilnika lahko uporabite za zalivanje rož, polnjenje rezervoarja parnega likalnika, ...

Po testiranjih VIP revije Zveze v Slovenije v letu 2012 in 2014 je večina strojev na koncu dobila oceno "dobro". Slabše ocenjeni so bili Gorenje, Indesit in Whirlpool, boljše ocenjeni pa Electrolux, AED in Miele ...

Vaša košarica je prazna.